Lehetne az is a kérdés, hogy mi a nők második rémálma a narancsbőr után? Szokták terhességi csíknak is nevezni, mert leggyakrabban striák a terhesség alatt alakulnak ki. Azonban az elnevezés félrevezető, hiszen a stria kamaszkorban is ugyanúgy jelentkezhet, valamint a hirtelen növekedés, hízás vagy a hormonok szeszélyes játéka következtében, de persze a hajlam is közrejátszhat, így, ha valakinek az édesanyja, édesapja is küzdött ezzel a jelenséggel, annak sokkal jobban oda kell figyelnie a megelőzésre.

striák

Az ok a kötőszövet szerkezeti felépítésében keresendő. A bőr irha rétegében lévő elasztikus rostok rugalmassága nem megfelelő, így a bőr az őt érő nagyobb feszüléshez nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, ahogy kellene.Emiatt a bőr alatti kötőszövet lassabb ütemben növekszik, mint a bőr felső rétege, így a kötőszöveti rostok megrepednek, elszakadnak. A kezdeti vöröses színt az irhában lévő erek okozzák majd idővel ezek kifehérednek így keletkezik a striás bőrfelület.

Noha sokak szerint nem nyújt szép látványt, amikor például a striák a combon vagy a test más pontjain jelennek meg, de kórosnak nem tekinthetőek. Tanulmányok szerint a terhes nők 90 százalékánál, míg a tinédzser lányok 40 százalékánál alakulnak ki. Férfiaknál is előfordulhat, főleg a testépítőknél.

Ami sajnos jellemző a striákra az az, hogy ami egyszer már kialakult, az nehezen tüntethető el onnan. Van, akinek lila, van, akinek rózsaszín, de van olyan is, akinek az eredeti bőrszínénél kicsit világosabb.

Lépjen velünk kapcsolatba!

TOVÁBB

Hogyan tegyünk a striák ellen?

striák

Nagyon jó hír, viszont, hogy a striák ellen igenis tehetünk!
Kerülni kell a jojó-effektust vagyis az állandó súlyingadozást, ugyanis a nem tesz jót a bőrnek.
Figyelni kell a gyors fogyással és az ezt követő hízással járó hibás diétára, fogyókúrára. Ez nem csupán a bőrre veszélyes, hanem a szervezet számára is megterhelést jelent.
A várandósság kezdetétől használjunk a bőr rugalmasságát serkentő készítményeket, de kapható már olyan striák ellen krém is a piacon, amely segíthet.

Nagyon fontos, hogy a mindig odafigyeljünk az étrendünkre. Friss zöldségek és gyümölcsök segítenek a bőr feszességének megőrzésében, de hatásosak a cinkben gazdag magvak, valamint a tojás és máj is. Elengedhetetlen a folyadékfogyasztás is, ami napi 2-3 litert jelent. A hideg-meleg vizes váltózuhany is csodákra képes, ugyanis fokozza a vérkeringést.

Végezetül pedig, ami talán a legfontosabb is, hogy sportoljunk, mozogjunk sokat, étkezzünk egészségesen, tartsuk meg a súlyunkat és próbáljunk ne foglalkozni a már kialakult striákkal, hanem inkább az újabbak kialakulását előzzük meg!

Kiemelt ajánlatunk véd a striák kialakulása ellen

A Rejûvaskin® Advanced Stretch Marks krém könnyű textúrájú, ápoló összetevőket tartalmazó krém a striák megelőzésére és azok kezelésére.

Non-invazív módon csökkenti a nem kívánt striák (csíkok) megjelenését a teljes testen. A hirtelen, nagy mennyiségű súlynövekedés vagy súlycsökkenés esetében striák jelenhetnek meg a bőrön, amelyek akár hormonális változások, a terhesség vagy a testépítés során is bekövetkezhetnek.

A Rejûvaskin® Advanced Stretch Marks krém ápoló összetevőinek köszönhetően segít a bőr táplálásában és rugalmasságának megőrzésében.

Dermatopik

Lépjen velünk kapcsolatba!

Viki - ügyfélkapcsolati munkatárs