A jól látható hegek meg tudják csorbítani az önértékelésünket és egyéb fizikai problémákat is okozhatnak, valamint a helyes hegkezelés is sokaknak fejtörést jelenthet. Sokan elfelejtik, hogy a hegesedés mértékét nem csak a sérülés súlyossága határozza meg, hanem a seb megfelelő és azonnali kezelése és ápolása. Természetesen van hatékony megoldás hegkezelésre. A hegkezelő krémek, szilikon gélek és hegkezelő szilikon tapaszok eredményes megoldást nyújthatnak mindenféle típusú és súlyosságú hegre. Ezen kívül utólagos hegkezelésre valószínűleg, embertől és sebtől függően, akkor is szükség lesz, ha mindent jól csináltunk a sebápolás során, amennyiben a lehető legjobb eredményre törekszünk a régi hegek eltüntetése érdekében. Ez kifejezetten fontos az égési sérülés eltüntetése során is.

Háztartási balesetek során keletkezett égési sérülés eltüntetése

Szinte mindenkinek volt része legalább egyszer kisebb-nagyobb háztartási balesetben, melyeknek statisztikák szerint évente több áldozatuk van, mint a közúti baleseteknek. Nagyrészünk rendelkezik egy-egy olyan heggel, melyet saját otthonunkban történt baleset által szereztünk. A „háztartási baleset” egy viszonylag tág gyűjtőfogalom, különböző arányban történnek otthoni esések, éles tárggyal való megsebesülések és a háztartási sérülések gyakorisága alapján előkelő második helyen álló égési sérülések is. Ezért is fontos, hogy a háztartási balesetek során keletkezett égési sérülés eltüntetése érdekében a megfelelő hegkezelő módszert válasszuk (hegkezelő krém, hegkezelő kenőcs, szilikonos hegkezelő gél, hegkezelő szilikon tapasz).

Tapasztalatok a hegkezelő termékek használata után – eredmények

TOVÁBB

A bőrápolás lépései:
égési sérülés eltüntetése házilag

Az átlagember számára mindennapos valamilyen magas hőfokon működő tárgy használata, legyen az vasaló, hajsütővas vagy főzéshez használatos kellékek. Ilyenkor nagyon egyszerű egy-egy kis, elsőfokú égési sérülést szerezni, rosszabb esetekben komoly, akár másod- vagy harmadfokú égési sérülés lesz a vége. Ezeknek a sérüléseknek azonnali és helyes ellátásra van szüksége, hiszen ennek elmaradása további szövetkárosodáshoz vezethet. Mik is legyenek ezek az azonnali intézkedések? A legjobb, amit tehetünk, hogy hidegebb, gyenge sugarú folyó vizet engedjünk a sebre legalább 15-20 percig, majd a sebet tiszta szövettel, gézzel letakarva azonnal forduljunk orvoshoz. Fontos, hogy minden seb esetében az elfertőződés jelenti a legnagyobb veszélyt, így fontos, hogy a lehető legsterilebb módon kezeljük ezeket. Az égési sérülés után történő percek különösen fontosak, részben ezen múlik a későbbi hegképződés mértéke, vagyis az utólagos hegkezelés nehézsége és időtartama is. Ezért is fontos, hogy miket érdemes mindenképpen elkerülni égési sérülés eltüntetése esetén.

A népi praktikák hasznosak lehetnek, ám az egészségünk érdekében inkább az orvosok véleményére érdemes hagyatkozni. Az égési sebek kezelésénél is ez a helyzet:

Olajok és vajak

Sok olajnak van antibakteriális és egyéb kedvező hatása, és nagyon hasznosak is lehetnek, viszont soha ne kenjük őket égési sérülésre! Az olajok és vajak is zsíros filmréteget képeznek a bőrön, így nem engedik lehűlni a sebet, ami így tovább károsítja az érintett felületet körbevevő szöveteket. Ezen kívül a vaj még különböző baktériumoknak lehet a melegágya, ami növeli a seb elfertőződésének lehetőségét. Nehéz elhinni, de még a kókuszolaj se jó mindenre.

Tojás és tejföl

A tojásban valóban található például kollagén, amit tényleg használnak bizonyos esetekben égési sérülésekre, viszont a különbség az, hogy mindig csak is teljesen tiszta, steril formában. Elég csak a szalmonellára gondolni, a tojás egyáltalán nem steril, így semmiképpen sem szabad égési, vagy egyéb sérülésre tenni. A sokszor hűtőben tárolt élelmiszerek, mint a tejföl is, elsőre jó ötletnek tűnhetnek a seb hűtése érdekében, de ezzel is ugyan az a helyzet, mint a tojással és a vajjal, ugyanis mint tejtermék, több baktériumot is juttathat a sebbe, ami megemeli a seb elfertőződésének kockázatát.

Jegelés

Mivel az égett felület hűtése a legfontosabb, ezért szintén jó ötletnek tűnhet a seb jegelése, viszont valójában ez is mindenképpen kerülendő. A seb lehűtésénél használt folyó víznek sem szabad túl hidegnek lennie, de a jegelés szigorúan tilos! Ugyanis bizonyítottan a közvetlen jegelés okozhatja a legnagyobb további károsodást fagyás formájában.

 

Hegek eltüntetése – hegkezelő krém, hegkezelő gél, szilikon tapasz

A seb további ápolását kizárólag orvos ajánlása után, a sérülés súlyossága alapján kell végezni, akár különböző sebgyógyító krémek segítségével, így lehet elkerülni a nem kívánt következményeket, a csúnya sebgyógyulást és komolyabb hegesedést. Persze lehetetlen teljesen elkerülni a hegesedést, valamint fontos az utólagos hegkezelés is.

Az égési sérülés begyógyulása után természetesen mindenki eldöntheti, hogy milyen hegkezelő módszereket használ. A seb gyógyulása vagy esetleges varratszedés után pár hétig kerülni kell a heg áztatását és érdemes hámképző krémeket, hegkezelő gélt, és krémet használni. Hegkezelésben segítségére lehetnek olyan márkák, mint a RejuvaSkin, amelynek ScarHeal termékei között megtalálhatók többek között ScarFX szilikon tapaszok, amik akár éjszakai használatra is tökéletesek, a RejuvaSil szilikon gél nap közben, mely akár smink alá is használható hegkezelő és a ScarEsthetique szilikonos hegkezelő krém, ami ezek mellett pedig főleg a fennmaradó elszíneződést veszi célba. Ezek nem csupán esztétikailag fontosak, de puhítják a hegszöveteket, így javítva a hegek rugalmasságát olyan nagy kiterjedésű hegek esetében is, melyek akadályozhatnak a szabad mozgásban.

Hegkezelő termékek –
hegek eltüntetése és kezelése

Olvasson tovább
Hegkezelés témában

TOVÁBB

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy a megrendelt termékek személyes átvételét irodánkban tudják megtenni a következő címen: 1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 3-5., 5. emelet, 19-es kapucsengő! Lehetőségük van készpénzes és bankkártyás fizetésre is.

Irodánk minden munkanapon nyitva tart reggel 8 óra és délután 4 óra között! Kérnénk Önöket, hogy egyeztessenek velünk időpontot a következő telefonszámokon +36 30 179 4417; +36 30 274 7127 vagy e-mailben: info@dermatopik.hu.

Várjuk Önöket szeretettel, ha termékeinkről személyesen szeretnének informálódni!